Dé vacaturesite voor de Schildersbranche

Algemeen schilders&veiligheid

Schildersbranche en veiligheid 

In Nederland zijn er ongeveer 30.000 werknemers werkzaam in de schildersbranche. De meeste schilders van deze groep zijn werkzaam in de onderhoudssectoren. De rest van de groep werkt in de nieuwbouw en constuctie branche. Het schildersberoep heeft echter wel wat knelpunten voor de veiligheid en gezondheid .

Zoals:Het werken met verfproducten Het werken op de hoogte De laatste jaren zijn er heel wat verbeteringen in de schildersbranche waarvan de grootste verbetering is dat de traditionele alkydhars verf voor het grootste gedeelte vervangen is door de water gedragen verven. verder zijn steeds meer schilders bedrijven VCA gecertificeerd en eisen van hun medewerkers dat deze hun VCA basis behalen en verlengen. hieronder wordt op twee punten nog dieper ingegaan.


Link de eigenschappen van diverse verven

Link het werken op de hoogte voor schilder
 
Schadelijke stoffen en het inwerken op het lichaam

Alle schilders staan bloot aan diverse verf (zowel watergedragen als op de basis van alkydhars en terpetine etc) en verfproducten (afbijt en reinigingsmiddelen ,(meer-componenten verf etc.) De diverse producten verschillen van elkaar mbt de schadelijkheid voor de gezondheid. Sommige producten zijn in zeer lage concentraties schadelijk terwijl een ander product in zeer hoge concentraties en na een langedurig termijn pas schadelijk is. waar de schadelijkheid van afhankelijk is: de hoeveelheid stof, de duur van blootstelling en de aard van de blootstelling.Opname van giftige stoffen door het lichaam 

Tijdens het werken kunnen giftige stoffen ingeademd bv verfnevel, schuurstof, diverse oplosmiddelen. De oplosmiddelen kunnen ook via de huid binnen dringen . Heel wat stoffen kunnen via de longen in de bloedbaan terecht komen en op allerlei plaatsen in het lichaam en schadelijke uitwerking hebben. Bij veel schilders en vooral onderhoudsschilders komteczeem aan handen en onderarmen vaak voor. Vooral als er veel door onderhoudsschilders met houtrot reperatiemiddelen gewerkt wordt. Tijdens de verwerking van houtrot producten 
(epoxy pasta's ) komt de huid in contact met de producten en kan die de huid irriteren en allergisch maken, aangeraden wordt om met de daarvoor bestemde handschoenen te werken.

Let op. De conserveringsmiddelen in watergedragen verf kunnen bij gevoelige personen de kans op het krijgen van eczeem, huidallergie of beroeps astma verhogen. Water gedragen verven kunnen bij inademing luchtweg inrritatie veroorzaken.Het negatieve effect van organische oplosmiddeling is inmiddels bij heel de schildersbranche wel bekend. De opname van oplosmiddelen vind voornamelijk plaats via de ademhaling maar ook via de huid. De beschadeging die er uit voorvloeit komt tot uiting in oa: vergeetachtigheid, moeheid, persoonlijkheidsverandering etc. Het ziekte beeld wordt organisch psychosyndroom genoemd (OPS). Als er in een vroeg stadium OPS wordt vastgesteld en uiteraard maatregelen worden genomen is gedeeltelijk tot volledig herstel mogelijk.

Hieronder de grootste risico's en oplossingen voor de onderhoudsschilder op een rij.


Algemene risico's voor de schilder van de voorhandeling van de ondergrond 

Afborstelen:Stof in je ogen of inademen van de stof. Oplossing : een stofmasker (P2) of Stofbril.

Affohnen of afbranden :Het inademen van dampen en gassen, brandgevaar,hete deeltjes in je ogen of op je huid. Oplossing: loodhoudende verf nooit afbranden, binnen niet branden maar wel fohnen en buiten met je rug in de wind werken. Draag voldende beschermingsmiddelen. 

Afbijtmiddelen:Inademen van de damp, afbijtmiddel in je ogen of op je huid. Oplossing: uitsluiten het gebruik van oplosmiddelvrij producten, gebruik oog/gezichtsbescherming en voldoende andere beschermingsmiddelen.

Ontvetten met diverse middelen:Het inademen van diverse dampen, de producten kunnen in je ogen of op je huid komen. Oplossing: gebruik de meest vriendelijke producten voor handen gebruik oog en gezichtsbescherming en handschoenen.

Schuren Het inademen van stof, stof in je ogen of op je huid. Oplossing: Draag een stof masker(P2 of P3 Kwaliteit) en zuig het stof weg of gebruik een kleefdoek en gebruik een stof bril. 

Stofvrij makenHet inademen van stof, stof in je ogen of op je huid. Oplossing: Draag een stof masker(P2 of P3 Kwaliteik ) en zuig het stof weg of gebruik een kleefdoek en gebruik een stof bril.


De risico's van aanbrengen van de diverse producten door de schilder met:

Verfroller: Verfspatten op ogenof huid en inademing van schadelijke dampen. Oplossing: Het dragen van veiligheidsbril en pet (als het werk boven je hoofd is) en eventueel ademhalingsbescherming(ivm giftigedampen)
 
Plamuur mes Plamuur of verf in je ogen of op je huid en het inademen van dampen. oplossing: Het dragen van veiligheidsbril en pet (als het werk boven je hoofd is) en eventueel ademhalingsbescherming (ivm giftigedampen)
 
Airless spuit Inademen van spuitnevel. Oplossing: als je werk binnen is is het belangrijk om goede ademhalingsbescherming te dragen bv een verse luchtkap of een masker met filter.
 
Kitspuit Inademen van de dampen en kit op je huid. Oplossing: draag handschoenen en niet kit nastrijken met je vinger en draag ademhalingsbeschermng.

Schilder   Vacature   Noord-Brabant   Tilburg   Breda  Eindhoven  Roosendaal  Bergen op zoom  Vacatures  Bedrijfsleider (schildersbedrijf)   Projectleider  Flevoland  Lelystad   Almere  Uitvoerder   Calculator   Zuid-Holland   Rotterdam  Den Haag  Leiden  Voorman   Meewerkend voorman   Drenthe  Assen   Hoogeveen  Emmen   Onderhoudsschilder   Schilder zoekt werk  Utrecht  Amersfoort   Nieuwbouwschilder   Glaszetter   Behanger   Friesland  Heerenveen  Drachten  Leeuwarden   Gelderland  Nijmegen  Arnhem  Schildervacature  Houtrotsaneerder   Schildersbedrijf (nieuwbouw)   Noord-Holland  Amsterdam  Haarlem  Alkmaar  Schildersbedrijf   (Groot onderhoud,vastgoed/woningbouw)   Schildersbedrijf ( Klein onderhoud particulier/overigen)   Schildersbedrijven Glaszetters bedrijf   Limburg  Maastricht   Behangers bedrijf   Spuitbedrijf (nieuwe spuittechnieken water gedragen)   Zeeland  Goes  Middelburg   Antigraffitiverwijderings bedrijf    Overijssel  Almelo  Enschede  Zwolle  Schildervacatures