Dé vacaturesite voor de Schildersbranche

Eigenschappen verf

de eigenschappen van diverse verven

Bijna alle verven bestaan uit bestanddelen: Bindmiddelen, Oplos en verdunningsmiddelen(ook water),Pigmenten en vulstoffen en hulpstoffen.
Uiteraard bevat de ene verf meer bindmiddel of vulstoffen of oplosmiddel dan de andere verf. De meeste stoffen in de verf zijn onschuldig voor de gezondheid, helaas geldt dat hier voor alle grondstoffen.
Bindmiddelen

Het bindmiddel, bind de Overige bestanddelen aan elkaar zoals pigmenten, vulstoffen en hulpstoffen.Verders vormt het bindmiddel na het droge de eigenlijke verffilm. Het bindmiddel heeft de grootste invloed op welke eigenschappen een verf heeft. Meestal heeft de verf soort dan ook wel de naam van het bind middel, Acrylaat, Alkyd,
Polyurethaan(Acrylaten), eposy's of silcaat .

Hieronder de diverse voor en nadelen van de verschillene soorten bindmiddelen

Arcylaat (water gedragen) voordelen: Snel drogend, blijvend elastisch, glansbehoudend, vergeeld niet snel,kan tegen uv straling. Nadelen: niet goed schuurbaar, minder makkelijk vloei, niet goed corrigeerbaar, meer vuil aanhechting, dringt minder makkelijk in het hout.

Alkyd (synthetisch) voordelen: Goede vloeiing , hoge glans, goed hechting aan het hout, je kan lang corrigeren zonder kwast aanzetten te zien, dampdicht, nadelen als de verf wat ouder is dan is er minder glans de verf wordt bros en bladdert makkelijker af, vergeelt makkelijk.

Polyurethaan (Acrylaten) voordelen: Goede glans en goede vloeiing betere droging bij lagere tempraturen, flexibele en kras en slijtvaste verven mogelijk. Nadelen: Gaat minder lang mee, en bij de tweecomponenten varianten is het nadeel van schadelijke verharders en beperkte potlife na het menen.

Epoxy's voordelen: Goed in roest tegen te gaan, slijtvast, vloeistof dicht en goede hechting op veel ondergronden. Nadelen: Gevoelig voor v en bij de tweecomponenten varianten is het nadeel van schadelijke verharders beperkte potlife na het nemen.

Oplosmiddelen en verdunningsmiddelen
Het oplosmiddel, deze verdunt de verf zodat er makkelijker mee te werken valt, lost het bindmiddel op af andere bestanddelen, zorgt er voor een snelle droging en bij waterdrager een vertraging van de droging, verbeterd de vloei en het in dringen van de ondergrond.
De meeste gebruikte oplosmiddelenn zijn: Terpentine (peut) dit wordt het meest gebruikt in de Alkydverven , Glycolen en Glycoleshers dit zijn de langszaamverdampende oplosmiddelen deze worden vaak toegepast in de watergedragen verven. De oplosmiddelen zijn beroemd en ook berucht omdat ze veroorzakers zijn van de schilders ziekte, OPS Organisch Pyscho Syndroom. Of CTE Chronische Toxische Encefalopathie.

Vulstoffen en pigmenten
Pigmenten geven de dekkracht en de kleur aan de verf, sommige pigmenten helpen roestvorming tegen te gaan en beschermen tegen uv licht. Dit pigmenten zijn meestal kostbaarder dan de vulstoffen. De vulstoffen zijn goedkoper en worden voornamelijk gebruikt om de pigmenten aan te vullen en de verf genoeg laagdikte te geven. Verder zorgt de vulling voor het maskeren van oneffen heden, hier wordt vooral gebruik van gemaakt bij grond en muur verven. Voorbeelden van vulstoffen zijn: Kalk/krijt, Silicaten, Kwarts. Voorbeelden pigmenten zijn: Ijzer-pigmenten, Titaandioxide, Zinkoxide, Zinkfosfaat.

Hulpstoffen(additieven)
Deze worden aan de verf toegevoegd op bepaalde eigenschappen te verbeteren of tekortkomingen te verhelpen.Soms wordt er wel eens een hulpstof toegevoegd om een slechte eigenschap te verminderen van een andere hulpstof. De hulpstoffen komen in kleine hoeveelheden voor in de verf meestal is de totalen hoeveelheid hulpstoffen niet meer dan 5% van de verf. Het gehalte afzonderlijke hulpstoffen is meestal lager dan 1%. Voorbeelden van hulpstoffen zijn: Anti-roest, Oxidanten, Vel, Schroei, Kratermiddelen, Dispengeermiddelen, Drogers, Hechtingverbeteraars.

Schilder   Vacature   Noord-Brabant   Tilburg   Breda  Eindhoven  Roosendaal  Bergen op zoom  Vacatures  Bedrijfsleider (schildersbedrijf)   Projectleider  Flevoland  Lelystad   Almere  Uitvoerder   Calculator   Zuid-Holland   Rotterdam  Den Haag  Leiden  Voorman   Meewerkend voorman   Drenthe  Assen   Hoogeveen  Emmen   Onderhoudsschilder   Schilder zoekt werk  Utrecht  Amersfoort   Nieuwbouwschilder   Glaszetter   Behanger   Friesland  Heerenveen  Drachten  Leeuwarden   Gelderland  Nijmegen  Arnhem  Schildervacature  Houtrotsaneerder   Schildersbedrijf (nieuwbouw)   Noord-Holland  Amsterdam  Haarlem  Alkmaar  Schildersbedrijf   (Groot onderhoud,vastgoed/woningbouw)   Schildersbedrijf ( Klein onderhoud particulier/overigen)   Schildersbedrijven Glaszetters bedrijf   Limburg  Maastricht   Behangers bedrijf   Spuitbedrijf (nieuwe spuittechnieken water gedragen)   Zeeland  Goes  Middelburg   Antigraffitiverwijderings bedrijf    Overijssel  Almelo  Enschede  Zwolle  Schildervacatures